onsdag 25 april 2012

Det svarta guldet har landat

Igår kom äntligen jorden jag beställde redan innan påsk. Det är tredje året jag beställer Boråskompost. Den är gjord av matavfall, trädgårdsavfall och gödsel. Det är rena dunderkuren för min extremt magra jord som mest består av sten, med lite grus emmellan. (det är åtminstonne väldränerat brukar jag trösta mig med).
Detta blir sista året jag köper jord eftersom kommunen inte kommer tillverka mer jord. Allt ska gå till biogasanläggningen. Hållbart och kretslopp. Bra grejer. Men vad ska jag ta mig till nästa år. Det blir svårt att vara självförsörjande på de kvantiteter jord jag behöver.

 Nu ska jag snart ut och gräva nu rabatter och fylla med svart härlig jord!

Må gott!
Kattis


                                             2 kubikmeter kompostjord, det är lycka det!Svart, härlig och extremt näringsrik

Den kalla april har gjort krokussäsongen rekordlång. I över en månad har jag kunnat njuta av blomningen. Det beror på att jag har den lite varstans i en lång rabatt med olika ljusförhållanden.Tulpaner tittar upp. Tror detta är Little red riding hood. Har glömt att täcka över dem. Ett rent under att inte hararna har mumsat i sig dem.


En sådan favorit den är, Scillan! Det känns i hela kroppen att det är vår när den blommar. Jag har planterat dem lite tråktgt vid trappan för jag tänkte att det var trevligt med tidig blomning just där. Men det blev en trist inramning. Desto bättre sprider den ju sig lite som den vill och den är verkligen mycket snyggare här under äppleträdet.

lördag 21 april 2012

Aprilväder och små björngrottor

Mars och april månad bytte plats med varandra i år. Det är kallt, eländigt och regnar. Somliga tycker man får skylla sig själv när man bor i Borås.........

Ute har man hur som helst inte lust att vara när man fortfarande fryser häcken av sig så fort man gläntar på dörren. Barnen är stundtals svåra att underhålla inomhus. Häromdagen föreslog jag att vi skulle baka. Båda killarna ville göra hallongrottor. Sagt och gjort, fram med alla ingredienser till degen. Hoppsan......pappersformarna är slut. Nåja, de gamla små aluminiumformarna fungerar nog. Hoppsan.........hallonsylten är slut. Nåja, det går nog med björnbärssylt också!Björngrottor
ca 20 normalstora

170 g smör
90 g socker
160 g vetemjöl
50 g potatismjöl
3/4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

björnbärssyltRör rumsvarmt smör och socker.
Blanda alla torra ingredienser. Knåda ihop till en deg. Rulla degen till kulor och lägg i pappersformar.
Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i sylt.
Grädda ca 10 min i 200 grader varm ugn.

söndag 1 april 2012

Det gäller att sätta fötterna rätt

Ett litet bakslag på våren denna helg. Fy så kallt och blåsigt det varit. Vi har idag klippt ner lite perenner, men det var så blåsigt att det knappast var kul att vara ute. Väderprognosen lovar lika kyligt hela veckan. Jag håller tummarna för riktigt varmt väder veckan efter påsk eftersom jag och familjen har påsklov då.

Må gott!
Kattis


Krokusarna fortsätter att lysa i rabatten. Jag har planterat dem lite varstans i den långa skuggrabatten, så säsongen blir ganska lång beroende på vart i rabatten de står.Jag har för första gången provat vintersådd. Det verkar inte lyckas jättebra. Rödmalvan grodde dock snällt. Skönt att slippa avhärdningen. Jag hoppas alla andra 9 sorter också vill titta upp.
Idag är det så kallt att penséerna hänger i krukan.
Damen som bor bredvid oss har blåsippor i backen nedanför sin trädgård. Skulle spana in dem på nära håll igår och satte foten i en håla och trillade. Foten svullnade och gjorde ont att stödja på, men verkar ha skärpt till sig till idag. Man lever farligt som trädgårdsnörd. Säkerligen roade min vurpa någon av grannarna.


Strax utanför vår tomt i en ekbacke hittade jag vitsippor idag, 1:a april i zon 4. Inte illa!!