onsdag 11 juli 2012

Lovsång till stjärnflocka

Idag blir det ett porträtt av min absoluta favoritperenn Stjärnflocka, astrantia major. Hon kallas även Linnés döttrar, vilket är ett vackrare namn tycker jag. Stjärrnflockan har enorma kvalitéer. Hon bryter tidigt på våren med smaragdgröna friska blad. Sedan blommar hon frikostigt i åtskilliga veckor. Klipper man sedan ner blommorna kommer även en andra blomning. Bladverket är vacker hela säsongen och säckar inte ihop som en del andra perenner gör. Bladverket är vackert ända tills frosten. Hon tål blåst och regn, men dock inte torka.

Det finns dock ett smolk i bägaren; minerarfluga. Mina stod i flera år utan några som helst problem. Förförra sommaren kom de fösta angreppen. Förra året var det riktigt illa. Men i år är angreppen inte så farliga att de stör. Jag har plockat bort angripna blad och sprutat med provado några gånger.
Ett sätt att blunda för minerarflugans framfart är att plantera astrantian tillsammans med rosor eller andra perenner, Då märker man inte lika tydligt om några blad blivit bruna. Stjärnflockan matchar dessutom en mängd andra växter ypperligt.

Må gott alla!
Kattis


De första sjärnflockorna fick jag av svärfar. De är vitbeiga och jag vet tyvärr inte sortnamnet, men förmodligen är det den "vanliga" astrantia major.


Till höger Bloody Mary, en av de vackraste sorterna med mörkröda blommor och nästan röda stjälkar. Till vänster en sort jag köpte på nätet för några år sedan. På bilderna såg den röd ut, men i verkligheten är den rosa. tyvärr har namnetiketten gått förlorad. 


Här i en blandrabatt tillsammans olika sorters astilbe, grönbladig alunrot och sköldpaddsört.1 kommentar:

  1. Vilken underbar hyllning till stjärnflockan! Ja, den är underbar, men jag gillar bäst de mörkare röda.

    SvaraRadera