söndag 30 oktober 2011

Tankar i slutet av trädgårdsåret

Varför startar man en blogg när det är dags att säga godnatt till sin trädgård?? Det enkla svaret är att jag nyligen i ett helt annat sammanhang "var tvungen" att börja blogga. Tanken föddes då  ganska snabbt att starta en blogg som huvudsakligen skulle handla om min trädgård.

Under se senaste veckorna har jag, liksom alla andra trädgårdsnördar, mest försökt avsluta för säsongen. Det är ganska sorgset arbete tycker jag. Jag känner många som anser att det är ganska skönt med hösten. Att få lov att vara inomhus, tända ljus och kura under en filt med en kopp te i handen. Själv skulle jag vilja gå i ide från och med nu och bli väckt någon gång i början av april. Jag greppar desperat efter det sista på trädgårdssäsongen. En sista blommande ros. Doften av björnklister när man går förbi den snart vissnande rosenflockeln. En liten kantnepeta som envist fortsätter blomma. Snart är allt borta för detta år. men nästa år, då..................

Godnatt trädgården, sov så gott!
Kattis


En sista klase The Fairy kämpar mot frosten.


Min älsklingsperenn stjärnflocka. Tyvärr har den kämpat med stora angrepp i år. Bladen har varit mer bruna än gröna. Den blommar vackert trots allt.


En knopp av Rose de recht. Undra om den ska hinna slå ut?

Jag fick några plantor av halloweenpumpa av grannen i våras. Satten dem i komposten.Ttyvärr fick jag bara en pumpa och den blev inte så stor heller. Även grannen satte sina plantor i komposten. Han fick enorma pumpor. Formodligen står vår kompost för skuggigt för att det skulle lyckas helt. Jag har ändå fått blodat tand för att odla pumpor. Nästa år blir det halloweenpumpa igen och dessutom ska jag försöka med prydnadspumpa.


                                     Höstastern lyser upp oktober med sin blålila blommorHöstphlox Junior dream. I vanliga fall tycker jag den är för chockrosa, men nu kan färgklicken behövas.


Yngste sonen, Max, hjälper till att plantera sådant som ska övervintra i odlingslådorna.


Svärfar grävde upp en sumak till mig ur sin trägård. Han lyckades rotbeskära den rejält. Det ska bli spännande att se om den överlever vintern. 


Så här ledsen såg den ut efter några dagar. Håll tummarna..........Höstanemon, veronika och lite annat uppgrävt från svärfars trädgård får övervintra i odligslådan bredvid persiljan som fortfarande är grön och fin.

7 kommentarer:

 1. Heja dej! Jättebra!
  Kram o lycka till!
  Emma

  SvaraRadera
 2. Hej Kattis! KUL med en trädgårdsblogg, och fina bilder! Härligt att kunna frossa i nörderiet utan att någon suckar eller ler överseende när man pladdrar på. Ibland tycker jag att jag är lite väl galen, men who cares! Det var ett vemodigt inlägg kring hösten du har skrivit, och visst känns det lite så. Men jag gräver på tills spaden klonkar mot tjälen. Dessutom tycker jag denna årstid i trädgården är ganska behaglig. Man pysslar på i lugn och ro och eftersom både perenner och ogräs växer långsamt, eller inte alls, så är ju stressen obefintlig. För övrigt har mitt silverax slagit ut för första gången. Mycket ståtligt! Det blommor bredvid en Jackmanii som blev extremt sen eftersom mördarsniglarna åt upp de första späda skotten i våras.
  Vi ses snart i en trädgård nära dig!

  SvaraRadera
 3. Härligt att du startat en blogg:) Hopas din fina rönnsumak klarar sig.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 4. Åh, en Norrbottning! Underbart! Bor själv i Hindås utanför Göteborg som faktiskt är zon 4! (Växte upp i Luleå och Jokkmokk). Har ni vinter än däruppe?

  SvaraRadera
 5. Tack Emma, Anna och Berit!
  Vad roligt att ditt silverax äntligen slog ut Anna. Visst luktar det smultron! (och det kan man behöva om hösten)

  SvaraRadera
 6. Som jag sa tidigare, i min trädgård finns inga dofter...Eller också har luktsinnet börjat tackla av nu när man närmar sig 50-årsstrecket. Så någon smultrondoft har jag intre upplevt, tyvärr...

  SvaraRadera
 7. Hej, ser ut att bli jättebra det här! Ska absolut titta in igen! Lycka till med bloggandet och trädgården!
  Åsa

  SvaraRadera