fredag 21 december 2012

Blommig fredag- julkaramell

Jisses, är det jul nu igen? Hur i all världen gick det till?
Veckans tema i blommig fredag hos Bland rosor och bladlöss är julkaramell. Jag fuskar lite och bidrar med julchoklad. Dessa gjorde jag förra året och de har faktiskt varit med på bloggen tidigare, men vem kan få för mycket choklad??

God jul alla bloggvänner. Vi ses igen 2013!





Tryffel med stjärnanis

1,5 dl vispgrädde
1 msk honung
250 g mörk choklad
2 stjärnanis
Kakaopulver att rulla i

Koka upp grädde, honung och stjärnanis. Låt dra en stund.
Grovhacka chokladen
Lyft ur anisen och lägg i chokladen.
Rör till chokladen smält.

Nu behöver smeten svalna och sedan formas. Jag häller ofta smeten i en spritspåse och lägger i kylen. Efter några timmar spritsar jag ”korvar” på ett bakplåtspapper och låter svalna en stund till. Sedan är det lätt att skära i lagom stora bitar och rulla till kulor som man sedan rullar i kakao.




Tryffel med whisky

1,5 dl grädde
250 g mörk choklad
Ca 1 msk whisky
25 g smör

Grovhacka chokladen. Koka upp grädde, dra från plattan och lägg i chokladen
Rör till chokladen smält.

Nu behöver smeten svalna och sedan formas.  Antingen gör man som ovan eller så kan man forma dem som på bilden. Ta ett halvt smörpapper och vik ihop till en liten låda, häll i smeten och låt den svalna i kylen. Efter ett par timmar kan man skära i bitar och rulla i kakao.



13 kommentarer:

  1. Tack för de recepten !
    Önskar dig en strålande och underbar JUL!!

    SvaraRadera
  2. Så härligt o gott, juligt det ser ut! Ha det fint!

    SvaraRadera
  3. Vilka härliga julkarameller...riktigt ögongodis...=)
    Önskar dig en God Jul...!!!
    Kram Ninni

    SvaraRadera
  4. Mums!
    Jag önskar dig en riktigt God Jul!

    SvaraRadera
  5. Mums vad gott med hemlagat godis.
    Kan aldrig bli för mycket av sådant under julen.

    Önskar dig en riktigt härlig God Jul.

    SvaraRadera
  6. Mmmm. Ingen kan få för mycket choklad! God jul!

    SvaraRadera
  7. Nej choklad kan man aaaaldrig få för mycket av !!! Tack för smaskiga recept, de provar jag i morrn. Ha en riktigt skön julhelg
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  8. Oj ännu mera godis vilken tur att jag bloggar på blommiga fredag. Här haglar tipsen kanon. Ditt både låter gott när jag läser och ser gott ut.
    God Jul o Gott Nytt År.
    Kram meta

    SvaraRadera
  9. Ser supergott ut! Och tack för recepten. Vi ska göra godis i morgon så det passade bra. ;)
    God Jul.

    SvaraRadera
  10. Mmm, ser jättegott ut! Vad skulle man ta sig till utan choklad?
    Ha en riktigt God Jul,
    Carina

    SvaraRadera
  11. Gott! Härliga bilder, man blir sååå sugen. God JUL! Kram Pia

    SvaraRadera
  12. Måste, måste testas. Ser helt ljuvligt ut!
    Ha en underbar jul!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  13. God jul och Gott nytt År till dig med!
    Karla.

    SvaraRadera