lördag 29 september 2012

Äppelkaka

I år har jag gott om äpplen. Hade planer på att koka en massa mos, men oj vad lite tid det funnits över i september till att vara huslig och pysslig.

Äppelkaka går i alla fall fort, riktigt fort. Både att svänga ihop och äta upp. Det här har alltid varit mitt favoritrecept ända sedan jag var barn. Min pappa är lika barnsligt förtjust i den. Han till och med satte i sig en hel form själv en gång fast han hade bakat den för att ta med till jobbet. (Vad jobbarkomisarna fick istället förtäljer inte historien)

Ett tag fanns inte riktigt farinsocker att tillgå i affärerna. Farinsockret ersattes med Farin strö. Denna gav inte den goda knäckigheten i kakan. Jag började då baka på muscovadosocker istället. Det smakade absolut inte sämre. Sedan några år går det åter hitta vanligt farinsocker i handeln, så numera bakas kakan på det jag för tillfället har hemma.Pajdeg
1,5 dl mjöl
3 dl havregryn
2 dl farinsocker (ej strö) eller muscovadosocker
1 tsk kanel
0,5 tsk salt
150 g smält smör

Blanda ner de torra ingredienserna i det smälta smöret. Smörj en pajform med smör. Lägg i 3-4 klyftade syrliga äpplen. Lägg över degen. Grädda ca 25 min i 225 grader. (Passa eventuellt med lite folie de sista 10 minutrarna)

Kakan är ganska söt och är godast att servera den ljummen med glass.Må gott alla!
Kattis

3 kommentarer:

 1. jisses.....det där verkar gott :)
  å missa nu inte....

  B
  L
  O
  G
  G
  P
  A
  R
  T
  Y
  T

  fortsätter......
  VÄLKOMMEN :)
  Håkan

  SvaraRadera
 2. Hej Kattis,
  tack för din vänliga kommentar hos mig!
  Ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 3. Äppelkaka är ju så gott!
  /Malena

  SvaraRadera