fredag 21 december 2012

Blommig fredag- julkaramell

Jisses, är det jul nu igen? Hur i all världen gick det till?
Veckans tema i blommig fredag hos Bland rosor och bladlöss är julkaramell. Jag fuskar lite och bidrar med julchoklad. Dessa gjorde jag förra året och de har faktiskt varit med på bloggen tidigare, men vem kan få för mycket choklad??

God jul alla bloggvänner. Vi ses igen 2013!

Tryffel med stjärnanis

1,5 dl vispgrädde
1 msk honung
250 g mörk choklad
2 stjärnanis
Kakaopulver att rulla i

Koka upp grädde, honung och stjärnanis. Låt dra en stund.
Grovhacka chokladen
Lyft ur anisen och lägg i chokladen.
Rör till chokladen smält.

Nu behöver smeten svalna och sedan formas. Jag häller ofta smeten i en spritspåse och lägger i kylen. Efter några timmar spritsar jag ”korvar” på ett bakplåtspapper och låter svalna en stund till. Sedan är det lätt att skära i lagom stora bitar och rulla till kulor som man sedan rullar i kakao.
Tryffel med whisky

1,5 dl grädde
250 g mörk choklad
Ca 1 msk whisky
25 g smör

Grovhacka chokladen. Koka upp grädde, dra från plattan och lägg i chokladen
Rör till chokladen smält.

Nu behöver smeten svalna och sedan formas.  Antingen gör man som ovan eller så kan man forma dem som på bilden. Ta ett halvt smörpapper och vik ihop till en liten låda, häll i smeten och låt den svalna i kylen. Efter ett par timmar kan man skära i bitar och rulla i kakao.måndag 17 december 2012

Julrosor

I höstas fick jag julrosor av svärfar. Även om de heter julrosor, trodde jag faktisk att det bara var möjligen i Skåne som de verkligen blommade till jul (de i blomsteraffären borträknade). Men efter bara en dags tö efter den bistra december så fanns där en knopp. Fantastiskt. (tycker jag då, som inte haft dem innan).

Sedan jag varit med i Blommig fredag under hösten har bloggen fått lite nya medlemmar. Jättekul. Välkomna hit!

Ta det lugnt i julstressen!
Kattis


fredag 14 december 2012

Blommig fredag - Favoritblomma

Nu var det läääängesedan jag var med i blommig fredag. Livet har varit lite för späckat för att hinna blogga. Men eftersom veckans tema är "min favoritblomma" var jag tvungen att vara med.
Jag gillar perenner bäst i trädgården och allra mest gillar jag stjärflockor. De är så skira och vackra. De passar överallt och de blommar hur länge som helst. Det är bara de där förbaskade minerarflugorna som gör att de inte är fullkomliga. Men även solen har sina fläckar.
Titta in på Bland rosor och bladlöss för fler favoritblommor.

Glöm inte mössan!
Kattis