fredag 31 augusti 2012

Blommig fredag - Primadonna

Nu drar blommig fredag igång för säsongen. I år har bloggen Bland rosor och bladlöss tagit över värdskapet. Titta gärna in där för att se fler primadonnor. Varje vecka ges ett tema som tolkas av de blogskribenter som deltar. Jag läste många av dessa under förra året och nu tog jag chansen att vara med själv.

Veckans tema är sommarens primadonna. För mig är en primadonna någon som står stadigt på scen och ser till att synas. Hon tar plats utan att skämmas, är stolt och rakryggad.

Så vad i trädgården passar in på den beskrivningen? Rosor naturligtvis. Men just hos mig har jag i år gett rosorna så mycket sällskap att de inte klarat av att glänsa på egen hand. Jag väljer istället röd rudbeckia, echinacea purpurea. Jag har, än så länge, sorterna "Starlight" och "Alba". Båda är frösådda för några år sedan. Och visst stämmer det väl in på primadonna-temat! De är knappast några diskreta minglare utan syns verkligen i rabatten!

Må gott alla!
Kattis


onsdag 29 augusti 2012

I gränsen mellan sommar och höst

Oj, vad tiden sprang i väg när semestern tog slut. Det blev inte mycket energi kvar till bloggande inte. Men nu är vår skolas årliga "karneval" avklarad, så nu ska nog arbetslivet återgå till lite mer rutiner.

Som vanligt så här års kan jag se spåren av förra årets och vårens misstag. Värst i år är solrabatten, där jag planterade koreansk anisisop "Liqurice white" i våras. De stod så försynta i en annan rabatt och jag tänkte att de med sina limefärgade spiror skulle kunna lugna ner allt rosa i solrabatten. Det rosa består av röd rudbeckia "starlight",  höstflox "Junior dream"och rosenflockel. Och det lugnade ju onekligen ner det rosa intrycket - alldeles för mycket! Anisisopen blev nämligen så lycklig över den ökade mängden sol att den satte igång att växa helt makalöst. Så nu skymmer den allt det rosa utom rosenflockeln. Går och kastar onda ögat på rabatten varje dag och längtar till att jag kan flytta runt plantorna så att det kan bli rätt till nästa säsong.

Finast just nu är luktärtorna. Jag är förvånad över hur sent de kom igång att växa, men sedan ett par veckor tillbaka är de äntligen maffiga och blommar generöst. Flera gånger om dagen måste jag gå ut och sniffa på dem. Underbart!Nu håller jag tummarna för lite bättre väder (i skrivande stund dundrar åskan utanför) så att jag kan ut och gräva klart en rabatt jag började med för flera veckor sedan.

Må gott alla!


Kattis

söndag 12 augusti 2012

Fynd!

I fredags var jag och familjen på Coop. Medan maken och sönerna plockade åt sig fredagsmys i godishyllan smet jag ut på trädgårdsavdelningen för att se om det fanns något trevligt på rea. De hade mest höstblommande perenner till fullpris, och jag skulle precis ge upp när jag får syn på ett bord med stäppsalvia ,'ostfriesland', för fem kronor styck!!!! Köpte tio plantor. Maken undrade vad jag skulle ha så många till. Som om det skulle vara ett problem att ha många stäppsalvior......
Men jag har faktiskt en plan. I en släntrabatt ska de bli massplantering av olika stäppsalvior tillsammans med daggkåpa. En kombination jag såg på flera ställen när vi var på semester i Ystad förra året. Planteringen påbörjades i våras och med fredagens fynd kan jag förverkliga resten.

Må gott alla!
Kattis

Mina fynd för fem kronor styck; Salvia nemorosa 'ostfriesland'.  Lite tilltufsade och överblommade, men det spelar ju ingen roll.

I slänten började jag redan i våras att plantera olika stäppsalvior med jättedaggkåpa. Tjusigast av alla stäppsalvior tycker jag är Caradonna till vänster i bild. Eleganta lila spiror på nästan svarta stjälkar. Otfriesland är lite buskigare i växtsättet. Med olika sorter blir blomningen längre.


söndag 5 augusti 2012

Malvor

Nu har malvorna blommat en tid. Jag vet att många anser malvor vara rena skräp och ogräsväxter, men jag gillar dem. De är romantiska och fluffiga. Visst kan rosenmalvorna fröså sig lite väl bra, men de är inte speciellt svåra att rycka upp om de hamnat fel. Jag använder malvor både i min lite vildare slänt och i rabatter. De kan förståss behöva lite sällskap av stadigare perenner för att inte lägga sig ner efter ett skyfall.

Må gott alla!
Kattis

Axmalvan är ny för mig i år. Fick denna av svärfar i höstas och hade glömt av den. Blev mycket glatt överaskad när den började blomma. Mycket skir och vacker. Den är förvänansvärt stadig.


 Myskmalva, frösådd för ett par år sedan


 En vanlig rosenmalva som frösådde sig spontant i trädgården. Sedan har jag tagit självsådder och placerat där jag vill ha dem. Här i sällskap med drakmynta, vilket jag tycker blev ett bra par.

Ibland väljer malvorna sin egen plats. Här hade jag inte hjärta att dra upp rosenmalvan som självsått sig i gången bredvid stäppsalvia och lammöron.


 Nedan en Mauritansk rödmalva. Den blir hög och kräver stöd. Det är en växt som verkligen syns och många gäster frågar om den. Tyvärr är den ettårig. Testade senast att vinterså den och det fungerade utmärkt.

onsdag 1 augusti 2012

Clematisen som återuppstod från de döda

För 5-6 år sedan planterade jag två clematis på utsidan av altanen. En av dem var Niobe och en andra var Warszawska nike. Nioben växte lite tanigt första och andra året för att sedan försvinna helt. I dess ställe planterade jag en Nelly moser. Jag tyckte att de två clematisarna jag planterat från början var allt för lika varandra och att det skulle vara kul att även ha lite tidigare blomning.
Nellyn har växt upp varje vår även om den inte direkt har frodats. I år blommade den på försomaren med några blommor. Nu såg jag att den hade knoppar igen. Lite förvånad var jag naturlitvis att en tidigblommande sort ville blomma om, men glad. Dm om min förvåning när blomman visar sig vara min gamla Niobe, vars stänglar trasslat in sig i Nellyns. Den har inte synts till på tre år!

Må gott alla!
Kattis

Warszawska nike


Warszawska nike. Mörkt lila blommor med sammetslyster.

En överblommad Nelly moser och en nyutslagen Niobe


Nelly Moser från tidigare i årNiobe, som inte synts till på tre år. Niobe ska vara röd, men denna planta drar åt lila.