söndag 22 juli 2012

Nu ryker bergklinten!

När vi flyttade in i vårt hus 2004 fanns två perenner på hela tomten. En okänd rosa pion, kring vilken jag byggt hela solrabatten. Sedan fanns det bergklint planterad kring en stenbumling vid uteplatsen. Denna bergklint har jag retat mig på nu i flera år. Visst den är vacker tidigt på våren och fram till den blommar, men sedan... Suck! Finns det någon växt som blir risigare efter blomning? Varje år har jag klippt ner eländet efter blomning, men då är det ju helt kalt kring stenbumlingen och det är inte roligt att se det heller.

Så igår samlade jag äntligen energi till att gräva bort eländet. Sedan kom ju frågan vad som skulle stå där istället. Som vanligt gräver jag först och tänker sedan. Ur planteringskön hämtade jag efter lite funderande grekvädd (knautia macedonia) och digitalis "Pams Choice". Några små tussar nepeta hoppade också ner för att fylla ut lite.

Nu håller jag tummarna för att grekvädden blommar samtidigt som digitalisen nästa år.

Må gott alla!
Kattis

Visst är bergklinten fin när den blommar, men......

...Vilken rishög den blir mitt i sommaren!

 Stenen till vänster i bild satt tidigare fast på stenbumlingen som finns i bergklinten. Den behövde muras fast lite bättre för att inte riskera att välta över nyfikna barn.

 Stenen är fastmurad på den stora stenbumlingen igen. Ser lite knasigt ut innan det vuxit upp.....

 Grekvädd, digitalis och nepeta. I rabatten syns även rönnsumaken jag planterade förra året. Ser fram emot att se det blomma nästa sommar. Även om det ger lite tanigt intryck nu när det är nyplanterat är jag glad att vara av med virrvarret av bergklint!




tisdag 17 juli 2012

Blommar, blommar inte......

Idag slog första blomman ut på den blå gräsfibblan som jag sådde förra året. Den var lätt att få att gro och alla plantorna överlevde sin första vinter. Jag har hört att den kan vara kinkig med vinterväta och lätt försvinna efter en regnig vinter. Jag har planterat på två olika ställen i trädgården, med lite olika förutsättningar så vi får se var den trivs bäst.
Den som slog ut idag är planterad tillsammans med lammöron och det tycker jag blev en lyckad kombination.


Det är ju som ni märkt en väldigt kall och regnig sommar. Luktärtorna blommar fortfarande inte! De segar sig fram, växer knappt.


Däremot har sockerärtorna börjat blomma, de luktar ju förvisso inte men är väldigt söta.


Må gott alla!
Kattis

lördag 14 juli 2012

...regnet det bara öser ner.....

Vilken sommar så blöt och kall! All blomning är väldigt sen. Vissa rosenknoppar ruttnar i regnet (men sniglarna frodas, de jäklarna). I dag har det varit rätt OK väder ändå. Till och med lite sol en stund som vi lyckades pricka till en fikapaus. Men säg den lycka som varar. Efter ett tag vräkte regnet ner igen.
Det resulterade i alla fal i en vacker regnbåge. Inför morgondagen lovaar prognoserna uppehåll. Jag håller tummarna för det!

Fäll upp papaplyt!
Kattis

 Klicka gärna upp bilden så ser man bättre hur regnet vräker ner.

onsdag 11 juli 2012

Lovsång till stjärnflocka

Idag blir det ett porträtt av min absoluta favoritperenn Stjärnflocka, astrantia major. Hon kallas även Linnés döttrar, vilket är ett vackrare namn tycker jag. Stjärrnflockan har enorma kvalitéer. Hon bryter tidigt på våren med smaragdgröna friska blad. Sedan blommar hon frikostigt i åtskilliga veckor. Klipper man sedan ner blommorna kommer även en andra blomning. Bladverket är vacker hela säsongen och säckar inte ihop som en del andra perenner gör. Bladverket är vackert ända tills frosten. Hon tål blåst och regn, men dock inte torka.

Det finns dock ett smolk i bägaren; minerarfluga. Mina stod i flera år utan några som helst problem. Förförra sommaren kom de fösta angreppen. Förra året var det riktigt illa. Men i år är angreppen inte så farliga att de stör. Jag har plockat bort angripna blad och sprutat med provado några gånger.
Ett sätt att blunda för minerarflugans framfart är att plantera astrantian tillsammans med rosor eller andra perenner, Då märker man inte lika tydligt om några blad blivit bruna. Stjärnflockan matchar dessutom en mängd andra växter ypperligt.

Må gott alla!
Kattis


De första sjärnflockorna fick jag av svärfar. De är vitbeiga och jag vet tyvärr inte sortnamnet, men förmodligen är det den "vanliga" astrantia major.


Till höger Bloody Mary, en av de vackraste sorterna med mörkröda blommor och nästan röda stjälkar. Till vänster en sort jag köpte på nätet för några år sedan. På bilderna såg den röd ut, men i verkligheten är den rosa. tyvärr har namnetiketten gått förlorad. 


Här i en blandrabatt tillsammans olika sorters astilbe, grönbladig alunrot och sköldpaddsört.



söndag 8 juli 2012

Digitalis

Står och fixar tillbehören till det grillade när jag kastar ett öga ut genom köksfönstret. Upptäcker att kvällsolen belyser digitalisarna på ett sätt jag inte märkt förut. Ut med kameran fort! In till köket och fortsätta med maten.

Jag tryckte ner några självsådda digitalis i rabatten med rosor och perenner förra året, mest för att fylla upp lite. Är mycket nöjd med resultatet. Lite svårt att fånga rosora och digitalisen på samma bild så man ser hur de matchar varandra, men det gör de. Det bästa med digitalis är att den är gratis. Det är ju bara att ta de små rosetterna och flytta dem dit man vill. Trots dess brist på exklusivitet tycker jag de är mycket vackra.

Hoppas solen lyser även på er!
Kattis



fredag 6 juli 2012

Nu är det krig!

Jag och familjen har varit en vecka på Mallorca. Inte så mycket trädgård, men desto mer sol, bad och vackra bilturer i bergen. (Vi åkte faktiskt förbi en botanisk trädgård, men ungarna var inte på humör för blommor i den nära 40-gradiga värmen, det får bli en annan gång)



När jag kommer hem är detta det första jag ser när jag tar en tur i trädgården. Ve och fasa! Salladen odlas i upphöjda lådor och sniglarna har inte fattat tidigare att det finns godsaker där uppe.
 I nedre delen av trädgården är i princip ALLT uppätit. Även växter de aldrig brukar ge sig på som stjärnflocka och nepeta.



Samma sak i krukorna med frösådd steppsalvia. EN stackars salvia har fått växa upp.


Innan resan klippte jag endast omkring 20 sniglar per dag. Det var betydligt värre i början av säsongen, så mina rundor hade definitivt gett resultat. Nu blev det ca 150 första kvällen hemma. Så nu har jag förklarat krig! Maken skickades att köpa snigelfritt, som ströddes ut i gårkväll. Hoppas det hjälper. Detta är verkligen värsta snigelåret någonsin.

Må gott alla!
Kattis