söndag 30 oktober 2011

Tankar i slutet av trädgårdsåret

Varför startar man en blogg när det är dags att säga godnatt till sin trädgård?? Det enkla svaret är att jag nyligen i ett helt annat sammanhang "var tvungen" att börja blogga. Tanken föddes då  ganska snabbt att starta en blogg som huvudsakligen skulle handla om min trädgård.

Under se senaste veckorna har jag, liksom alla andra trädgårdsnördar, mest försökt avsluta för säsongen. Det är ganska sorgset arbete tycker jag. Jag känner många som anser att det är ganska skönt med hösten. Att få lov att vara inomhus, tända ljus och kura under en filt med en kopp te i handen. Själv skulle jag vilja gå i ide från och med nu och bli väckt någon gång i början av april. Jag greppar desperat efter det sista på trädgårdssäsongen. En sista blommande ros. Doften av björnklister när man går förbi den snart vissnande rosenflockeln. En liten kantnepeta som envist fortsätter blomma. Snart är allt borta för detta år. men nästa år, då..................

Godnatt trädgården, sov så gott!
Kattis


En sista klase The Fairy kämpar mot frosten.


Min älsklingsperenn stjärnflocka. Tyvärr har den kämpat med stora angrepp i år. Bladen har varit mer bruna än gröna. Den blommar vackert trots allt.


En knopp av Rose de recht. Undra om den ska hinna slå ut?

Jag fick några plantor av halloweenpumpa av grannen i våras. Satten dem i komposten.Ttyvärr fick jag bara en pumpa och den blev inte så stor heller. Även grannen satte sina plantor i komposten. Han fick enorma pumpor. Formodligen står vår kompost för skuggigt för att det skulle lyckas helt. Jag har ändå fått blodat tand för att odla pumpor. Nästa år blir det halloweenpumpa igen och dessutom ska jag försöka med prydnadspumpa.


                                     Höstastern lyser upp oktober med sin blålila blommorHöstphlox Junior dream. I vanliga fall tycker jag den är för chockrosa, men nu kan färgklicken behövas.


Yngste sonen, Max, hjälper till att plantera sådant som ska övervintra i odlingslådorna.


Svärfar grävde upp en sumak till mig ur sin trägård. Han lyckades rotbeskära den rejält. Det ska bli spännande att se om den överlever vintern. 


Så här ledsen såg den ut efter några dagar. Håll tummarna..........Höstanemon, veronika och lite annat uppgrävt från svärfars trädgård får övervintra i odligslådan bredvid persiljan som fortfarande är grön och fin.